2016 - NCRC Komited 100% Calon STPM Langkawi Ke Universiti

PPMI 2016

NCRC ONLINE :Modul Program Pemantapan Modal Insan (PPMI) menggunakan pendekatan Quadruple Helix (Universiti – Komuniti - Kerajaan – Industri) telah dibangunkan oleh pihak Northern Corridor Research Centre (NCRC) bagi daerah perintis iaitu di Langkawi. Program ini telah menghasilkan impak yang tinggi kepada kejayaan dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2015 apabila diumumkan sebagai daerah terbaik di negeri Kedah dengan pencapaian seratus peratus (100%) lulus.

Kini sekali lagi NCRC diberi kepercayaan untuk meneruskan program yang disifatkan sebagai program yang berimpak tinggi iaitu Program Pemantapan Modal Insan (PPMI) Remaja Daerah Langkawi - Siri 2 “From School To University” yang telah dijalankan pada 7 dan 8 Oktober 2016 di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD), Langkawi.

Modul ini diaplikasikan selaras dengan peranan NCRC sebagai University Community Transformation Centre (UCTC) dan program yang dijalankan adalah dibawah perancangan 3 Kolej 3 Daerah (3K3D). Pembangunan modul ini merupakan kerjasama antara NCRC dengan Pejabat Adun Kuah, Langkawi dan Lembaga Kemajuan Langkawi (LADA) yang melibatkan seratus lima puluh (150) orang pelajar tingkatan enam daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Mahsuri.

Modul PPMI mengandungi empat fasa secara keseluruhan bermula daripada pengenalan sehingga penilaian dan telah dibuat penambahbaikan dengan menambah elemen MUET.

Yang Berhormat Nor Saidi Nanyan dalam ucapan peramiannya berkata, ”Program PPMI ini telah membantu pelajar-pelajar STPM ini dari segi memberi motivasi kepada mereka untuk mencapai kejayaan dan merealisasikan impian mereka untuk masuk ke universiti.

Saya melihat program ini sebagai program yang berimpak tinggi yang membantu memberi semangat kepada pelajar Pra-U agar lebih terbuka minda untuk menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dan tidak hanya tertumpu untuk bekerja selepas tamat persekolahan. Harapan saya juga dengan adanya penambahan elemen MUET pada program kali ini dapat membantu mereka lebih yakin dalam Bahasa Inggeris”.

Pengisian bagi elemen MUET telah disampaikan oleh Puan Diana Tan Abdullah, yang berpengalaman sebagai pemeriksa MUET selama 19 tahun. Beliau telah  berkongsi formula dan tips bagi keempat-empat elemen dalam peperiksaan MUET iaitu Listening, Speaking, Reading dan Writing kepada pelajar tingkatan enam yang bakal menduduki peperiksaan berkenaan pada 11 Oktober 2016. Semasa sesi tersebut, pelajar telah diberi pendedahan mengenai struktur kertas MUET dan sistem pemarkahan.

Menurut peserta Muhammad Zulfar Fawwazz “Saya sangat gembira dapat menyertai program ini kerana ianya dapat memberi semangat kepada saya supaya belajar dengan lebih tekun seterusnya dapat menjejakkan kaki ke universiti. Selain itu, menyertai seminar MUET tersebut, saya berasa lebih yakin untuk menghadapi peperiksaan berkenaan dengan tip-tip yang diberikan oleh penceramah.

Kata-kata semangat daripada fasilitator UUM membuatkan saya lebih bersemangat dan bersungguh-sungguh untuk bergelar mahasiswa” tambahnya.

Program kali ini, telah melibatkan pelajar UUM daripada kumpulan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) sebagai fasilitator yang mana turut memberi peransang dan semangat kepada peserta program.

NCRC akan meneruskan usaha untuk menyediakan perkhidmatan bersepadu kepada komuniti bagi mencapai konsep Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) yang bertujuan untuk memberikan manfaat kepada rakyat supaya dapat menyentuh kehidupan serta merasai denyut nadi rakyat.

Disamping itu, program ini diharap menjadi penggerak kepada anak-anak Langkawi agar lebih berusaha untuk berdikari bagi meningkatkan taraf hidup keluarga, dan melahirkan generasi yang mementingkan pengajian di peringkt IPT kerana Langkawi telah dijadikan sebagai “daerah angkat” oleh NCRC.

Secara keseluruhannya, program ini diharap dapat mencapai matlamat yang telah ditetapkan seterusnya menjadi suntikan semangat kepada peserta untuk menjadi salah seorang graduan Universiti Utara Malaysia.