2016 - #SEHATISEJIWA Merdeka Eratkan Hubungan UUM

sehatisejiwa

NCRC ONLINE : Setiap tahun negara menyambut Hari Kebangsaan pada 31 Ogos dan Pusat Penyelidikan Koridor Utara (NCRC) juga tidak ketinggalan untuk meraikan hari bersejarah itu dengan menganjurkan program ‘#SehatiSejiwa Merdeka’, pada 29 Ogos 2016. Pengarah NCRC, Prof. Madya Dr. Rohana Yusof berkata, program itu merupakan kerjasama daripada Mini RTC Bukit Lada (MRTC), Pokok Sena dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS).

Menurutnya, program itu juga adalah pelaksanaan aktiviti bagi Program 3 Kolej 3 Daerah (3K3D) yang mana melibatkan daerah-daerah terpilih di negeri Kedah.

“Pemilihan Bukit Lada adalah kesinambungan hubungan kerjasama NCRC dan MRTC Bukit Lada dalam menjalankan program UCTC sebelum ini dan program kali ini melibatkan kanak-kanak tadika dan waris seramai 200 orang dari 3 buah tadika di kawasan Mini RTC Bukit Lada iaitu Tadika Kemas Keda Kampung Bukit, Tadika Kemas Kampung Bukit Jalan Naka dan Tadika Kemas Kampung Baru Lesong.

“Objektif penganjuran program #SehatiSejiwa Merdeka adalah untuk menerapkan nilai-nilai murni seperti meningkatkan semangat patriotisme dan cintakan tanahair di kalangan kanak-kanak tadika. Selain itu, ia juga boleh menggalakkan aktiviti kemasyarakatan yang  menjadi penghubungkait antara jabatan dengan komuniti setempat,” ujarnya.

Antara aktiviti yang dijalankan semasa program adalah senamrobik merdeka, pertandingan mewarna dan tayangan video kemerdekaan kepada kanak-kanak tadika dan juga sukaneka bersama waris serta penduduk kampung tersebut.

Beliau berkata, melalui pertandingan mewarna yang diadakan itu, kanak-kanak didedahkan untuk mengenali bendera Malaysia, manakala senamrobik merdeka yang melibatkan semua peserta iaitu kanak-kanak tadika bersama waris dan diketuai oleh staf NCRC sendiri dengan kibaran Jalur Gemilang secara tidak langsung mengeratkan hubungan sesama mereka.

“Tidak ketinggalan juga acara sukaneka yang dipertandingkan ialah ‘Musang Berjanggut’, ‘Sayang-sayang Pelikat’, ‘Lontaran Kasih’, ‘Freeze Brain’ dan pelbagai lagi aktiviti sukaneka yang menyatukan pendudukan setempat dengan warga NCRC yang terlibat.

“Keseluruhannya, program ini telah mencapai matlamat ditetapkan, seterusnya menjadi salah satu usaha mencapai konsep Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) yang bertujuan untuk memberikan manfaat kepada rakyat supaya dapat menyentuh kehidupan serta merasai denyut nadi rakyat.

“NCRC juga akan meneruskan usaha untuk menyediakan perkhidmatan bersepadu kepada komuniti di bawah Program Tranformasi Komuniti (UCTC) dan akan memperluaskan ke kawasan yang lain secara berperingkat,” tambahnya.

Sementara itu, Puan Salina, guru Tadika Kemas Keda Kampung Bukit berkata, program seperti itu membantu menerapkan nilai kemerdekaan sejak dari kecil selain mendekatkan warga universiti dengan komuniti.

Ujarnya, keprihatinan UUM untuk bersama-sama dengan komuniti setempat amatlah dihargai dan kami disini berharap agar lebih banyak program seumpama itu.