• raya 2018 web
  • web 23

Pelajar UUM : RM 350

Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, sila hubungi pihak sekretariat NSONCER 2018 di talian 04-928 6552 @ 6559

2016 - MoU Kukuhkan Kerjasama UUM-YaPEIM

Yapeim

NCRC ONLINE: Universiti Utara Malaysia (UUM) menerusi Northern Corridor Research Centre (NCRC) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) bagi membangun, menyokong dan memperkayakan pembangunan penyelidikan pendidikan tinggi dalam bidang-bidang yang akan memberi manfaat kepada agama bangsa dan negara.

MoU itu ditandatangani oleh Naib Canselor UUM, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak mewakili UUM dan Ketua Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan YaPEIM, Dato’ Abibullah Hj Samsudin dan disaksikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir Hj. Baharom di Dewan Mu'adzam Shah hari ini.

Majlis menandatangani MoU tersebut diadakan sempena Program Dialog Antara Penganut Agama (DAPA2016) yang bertemakan “Memelihara Sensitiviti Agama Asas Perpaduan dan Keharmonian Negara” anjuran YaPEIM dengan kerjasama NCRC UUM.

Mengulas mengenai MoU antara UUM dan YaPEIM itu, Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata ianya adalah bagi mengukuhkan lagi kerjasama yang sudah sedia terjalin antara kedua-dua pihak.

"MoU ini ditandatangani bagi membolehkan UUM terus bekerjasama dengan YaPEIM dalam pelbagai aktiviti termasuk penyelidikan, penerbitan serta program-program pengembangan ilmu yang berimpak tinggi kepada pembangunan sosio-ekonomi Islam dan Negara khususnya dalam Wilayah Ekonomi Koridor Utara dengan kerjasama NCRC UUM," ujar beliau ketika ditemui selepas majlis tersebut berlangsung.

Terdahulu Program Dialog Antara Penganut Agama (DAPA2016) bersama wakil dan badan-badan agama Islam, Hindu, Buddha dan Kristian telah disempurnakan perasmiannya oleh YB Dato’ Seri Jamil Khir Hj. Baharom.

Dialog itu diadakan bertujuan memperkasa hubungan antara penganut agama yang terdapat di Malaysia di samping menjadikan program itu sebagai satu wahana perkongsian maklumat antara kaum dan agama bagi melahirkan suatu masyarakat yang bersatu padu dan hidup dengan penuh harmoni.

Selain itu ia juga mewujudkan platform bagi mengukuhkan hubungan kerjasama antara Akademi Pengurusan YaPEIM Sdn. Bhd dan juga NCRC UUM dalam memartabatkan ilmu pengurusan Islam serta memupuk minat peserta mencintai ilmu.

YB Dato’ Seri Jamil Khir Hj. Baharom dalam ucapan perasmiannya berkata program yang dianjurkan itu merupakan suatu platform yang signifikan untuk menjadi jambatan perkongsian pengalaman yang berguna agar semua pihak dapat menjalani hidup yang aman, damai dan maju dalam realiti dunia yang sentiasa berubah secara pantas dan mencetuskan pelbagai cabaran baru.

Pencurahan dari hati ke hati, pasti akan menjelmakan titik-titik persamaan disamping mengenal pasti titik-titik perbezaan yang harus diterima, dalam semangat saling hormat-menghormati realiti kepelbagaian yang mencorakkan Bangsa Malaysia kita ini," katanya.

Dialog yang dihadiri kira-kira 1800 peserta berbilang kaum itu dikendalikan oleh Pengarah Unit Perkhidmatan dan Sokongan Pelajar Antarabangsa (ISSSU), Jabatan Hal Ehwal Pelajar UUM, Prof. Madya Dr. Mohamad Ainuddin Iskandar Lee Abdullah dan membariskan empat ahli panel iaitu Rehan Ahmad, Felo Instuitut Kajian Strategik Malaysia (IKSIM); K. Superamaniam, Pengerusi Malaysia Hindu Sanggam Kedah; Kon Chee Ming, Interfaith Relation & EXCO Persatuan Dhammaduta Malaysia (Buddhist Missionary Society Malaysia), dan Rev. Jonathan A/L Jesudas, Penasihat Kebangsaan Persaudaraan Belia Methodist Malaysia.

Hadir sama ahli-ahli Jawatankuasa Pengurusan Universiti, Pengarah NCRC UUM, Prof. Madya Dr. Rohana Yusof, pegawai-pegawai UUM dan YaPEIM.