2017 - Siri Wacana Ilmu NCRC 2017: Sesi Perkongsian Hasil Kajian Perkahwinan Rentas Sempadan Malaysia -Thailand Merumus Kepada Keperluan Mendidik Wanita

wacana ilmu

NCRC ONLINE – Hari Wanita Antarabangsa disambut setiap tahun pada tarikh 8 Mac dan pada tahun 2017, sambutan adalah bertemakan “Be Bold for Change” atau Berani Untuk Berubah. Negara kita, khususnya Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sebulat suara bersetuju bahawa agenda memperkasa wanita seharusnya membawa mesej wanita perlu lebih berani untuk berubah.

Sempena Sambutan Hari Wanita Antarabangsa Peringkat Negeri Kedah di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Ukir Square, Sungai Petani pada 8 Mac 2017, Exco Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Suraya Yaacob telah mengumumkan tentang bagaimana beliau memandang isu perkahwinan rentas sempadan dengan serius. Justeru NCRC telah menganjurkan Siri Wacana Ilmu 2017, iaitu kali ini merupakan satu sesi perkongsian hasil kajian bersama Yang Berhormat Dato’ Suraya Yaacob pada 14 Mac 2017 di Wisma Darulaman.

Ketua penyelidik, Prof. Dr. Shukri Ahmad, telah membentangkan hasil dapatan kajian yang bertajuk “Perkahwinan Rentas Sempadan Dalam Kalangan Pasangan Muslim di Kedah”.  Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi perkahwinan di sempadan dan seterusnya menganalisis kesan ekonomi, sosial dan emosi kepada pasangan yang bernikah di sempadan ini. Pasukan UUM diketuai oleh Prof. Madya Dr. Rohana Yusof, Pengarah NCRC dan turut hadir adalah Dr. Fauziah Mohd Noor (SOL), Puan Roos Niza Mohd Shariff (SOL) dan Prof. Madya Dr. Norehan Abdullah (NCRC).

Hasil kajian merumuskan bahawa aspek mudahnya prosedur perkahwinan di negara jiran telah menarik ramai pasangan bernikah di sempadan, manakala antara faktor penolak adalah halangan keluarga dan ingin menyorok perkahwinan. Turut hadir daripada Pejabat Exco Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) adalah Pengarah Pejabat Pembangunan Wanita Kedah, Puan Aisa Azira Abd Aziz dan Puan Nor Hafizah Abu Bakar, wakil UPEN, Kedah.

Sesi perkongsian berakhir dengan satu kefahaman bahawa isu perkahwinan rentas sempadan tidak akan ditangani dengan memperlonggarkan prosedur perkahwinan dalam negara tetapi sebaliknya para wanita  perlu dididik dan dimaklumkan tentang prosedur dan impak perkahwinan rentas sempadan.

YB Dato’ Suraya menegaskan pihaknya mahu masyarakat faham bagaimana undang-undang boleh digunakan dengan baik. “Dalam masa sama, kita akan keluarkan risalah sebagai penerangan kepada wanita dan ibu bapa agar mereka tahu kalau anak kahwin di sempadan, dia boleh tanya adakah berdaftar dan lakukan proses seterusnya,” katanya.

"Kesan yang dihadapi sekiranya tidak berdaftar semula di Malaysia, sudah pasti tidak sah dari segi undang-undang negara dan syariah.” Bila itu berlaku akan timbul masalah mengenai anak tidak sah taraf, isu persekolahan, isu perubatan dan lain-lain. Sebagai ucapan penutup, beliau mengalu-alukan penglibatan pihak UUM dalam apa jua bentuk kerjasama khususnya bagi tujuan pembangunan wanita dan Negara.

Susulan dari program wacana ini, satu sesi perbincangan bersama Yang Amat Arif Ketua Hakim Syarie Negeri Kedah akan diadakan pada 19 Mac 2017 bertempat di Pejabat Ketua Hakim Syarie sebelum diikuti dengan lawatan diskusi dan taklimat mengenai isu perkahwinan rentas sempadan Malaysia-Thailand dengan pejabat Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla ,Thailand pada 2-3 April 2017.