2017 - APUCEN Perkasa Jaringan Universiti - Komuniti

apucen perkasa jaringan universiti komuniti

NCRC ONLINE: Pulau Pinang - Bertemakan 'Creating A Future For The People', Sidang Kemuncak Asia-Pasific University Community Engagement Network (APUCEN) kali ketiga menghimpunkan 90 ahli daripada 19 negara seluruh dunia selama dua hari mulai hari ini.

Antara negara terlibat ialah Australia, Jepun, Laos, Amerika Syarikat, Hong Kong, Afrika dan Thailand, selain Malaysia.

Majlis perasmian persidangan itu telah dirasmikan Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia, Dato' Seri Idris Jusoh di Hotel Jen, pagi tadi.

UUM yang merupakan Ahli Majlis APUCEN sejak 2010 telah diwakili Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak bersama Pengarah NCRC, Prof Madya Dr Rohana Yusof dan Timbalannya, Prof Madya Dr Norehan Abdullah.

Dalam ucapan YB Menteri berkata, APUCEN adalah satu rangkaian serantau untuk institusi pengajian tinggi mempromosikan budaya penglibatan universiti-komuniti yang mana ia didorong oleh kepercayaan bahawa institusi pengajian tinggi dan masyarakat boleh bersatu untuk bekerjasama mewujudkan pengetahuan untuk meningkatkan sosial, ekonomi dan persekitaran masyarakat.

"Ini adalah  platform terbaik untuk bertemu dengan ahli-ahli APUCEN bersama pihak berkepentingan yang berkaitan dalam rantau Asia Pasifik.

"Kita bukan sahaja menjalin rangkaian berpotensi, perkongsian dan kerjasama di peringkat antarabangsa, malah dapat mengikut perkembangan pembangunan wilayah dalam penglibatan universiti-komuniti terlibat," ujarnya.

Beliau berharap Sidang Kemuncak APUCEN itu akan memberi manfaat kepada semua yang terlibat.

Pada majlis sama, beliau turut menyampaikan anugerah APUCEN International Youth Volunteer 2017 yang julung kali diperkenalkan bagi mengiktiraf usaha dan komitmen ahli serantau dalam menjayakan program khas yang memperkasakan jaringan universiti-komuniti.

Selain itu, Dato' Seri Idris turut menyaksikan pertukaran Memorandum Persefahaman (MoU) antara APUCEN dengan tujuh ahli baru.

Sidang kemuncak APUCEN yang dipelopori penubuhannya oleh USM sejak 2010 menjadi medan diskusi tentang cabaran dan hala tuju APUCEN dan mengenal pasti projek flagship yang dapat dibangunkan secara kolaboratif, selain mengeratkan hubungan strategik dalam kalangan ahli.

APUCEN melibatkan 25 universiti dari tiga negara yang bertujuan membudayakan rangkaian kerjasama universiti-komuniti secara lebih proaktif, inklusif dan holistik.

Turut hadir Pengerusi Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS), Dato' Zuraidah Atan yang menyampaikan ucaptama beliau bertajuk 'Volunteerism as a Key Pillar for Nation Building'.

Kemuncak sidang APUCEN ini ialah pemilihan Naib Presiden APUCEN dan Ahli Majlis baharu bagi menentukan hala tuju dan pembangunan APUCEN untuk tiga tahun akan datang (2017-2020).